L’escriptura com a porta d’accés a l’inconscient

“El lenguaje nos da poder de cambiarnos nosotros y de cambiar a los demás comunicando nuestras experiencias , ayudándonos a definir lo que sabemos y encontrando un significado común.”

Bessel Van der Kolk

Una eina meravellosa i útil per revelar l’informació que emmagatzema el teu inconscient és l’escriptura. L’escriptura és competència de l’àrea de Wernicke i la regió parietal del cervell, amb processament pel lòbul frontal esquerre, que és la part racional del mecanisme. Perquè aquest mètode sigui útil per explorar-se, cal una escriptura lliure, sense processar ni organitzar, deixant sortir les paraules a cops de dits al teclat, suprimint l’acció de processament i lògica.

D’inici, despreocupa’t del format i la coherència, ja endreçaràs la informació. L’acció ha d’anar vinculada a l’espontaneitat, perquè és l’única forma de saltar per damunt les defenses del pensament racional i obrir les portes al contingut de l’INCONSCIENT.

L’inconscient

L’inconscient són imatges, flashs de records, sensacions antigues, conceptes que no semblen massa coherents, però amb un poder informatiu ENORME. Allà és on s’emmagatzema tota la informació de tu mateix que no pots mantindre en actiu de forma conscient, perquè no existeix cap mecanisme de conciència que pugui suportar mantindre viva tota la informació sensorial i perceptiva que has anat rebent al llarg de la teva vida. Seria com intentar que un reproductor de vídeo reproduís moltes pel.lícules alhora, o que una finestra conservés totes les cerques que has fet d’ençà que vas nèixer ; bloquejaríes el sistema. Necessitem una unitat d’emmagatzematge que pugui preservar les nostres vivences però sense tenir-les presents constantment. L’Inconscient és aquest mitjà , i actúa com un núvol: emmagatzema i registra totes les experiències, però estableix mecanismes de filtratge per facilitar el bon funcionament del sistema ( que seríes tu mateix) . Per una banda porta el registre de totes les experiències de vida , i per l’altre ho classifica de forma que poguem seguir visquent sense estar abrumats pels records.

Està programat per facilitar-te l’existència i ho fa de dues maneres:

 • Bloquejant records dolorosos i desagradables perquè no interceptin amb la teva vida
 • Manifestant-ho amb sensacions i símptomes perquè les atenguis i solventis el conflicte associat al record

Tal com t’he comentat , al ser una unitat pròpia, al formar part d’un mateix, tenim la possibilitat d’accedir-hi, però caldrà superar resistències i estar disposat a fer aflorar pensaments i sensacions que poden ser desagradables (d’aquí l’orígen del bloquejos, per impedir el malestar). L’intenció d’obrir-se afegit a l’escriptura és una forma d’accés.

Amb aquesta eina, s’estableix un feedback bidereccional entre el contingut de la teva ment i tu mateix. Actúes com observador de la teva ment per veure de prop el seu contingut, sense identificar-te amb les peces que el fan funcionar. Pot assimilar-se a l’experiència meditativa, o a entrar en una espècie de “trance” literari, on poses sobre el taulell les peces que conformen el patró dels teus pensaments.

Inicialment pot costa una mica, perquè , com ens costa el deixar-nos anar!! Però poc a poc aniràs deslligant-te de voler una resposta “lògica” i permetràs que l’incoherència hi ragi, posant tinta a sensacions i conceptes que estàven emmagatzemats .

Provar-ho, agafa un paper en blanc i proposa’t escriure allò primer que et passi pel cap. Termes com: ” llibertat” , “em sento…..” poden ser bons desencadenants. Formula’t preguntes d’allò de tu mateix que t’agradaria esbrinar , sense cap expectativa ni trava i contesta el primer que et passi pel cap. Obre’t sense prejudicis al primer terme que aparegui a la teva ment, respón la primera paraula o resposta que et vingui, posa text a la primera sensació que tens i simplement no jutgis. Salta de tema, agafa esbranzida i aprofita per buidar, fes una purga de paraules. I quan sentis que ja no hi ha més per treure, encén el lòbul i la comprensió i llegeix el que has escrit.

Llegeix el que has extret i observa el contingut de la teva ment. Només fent conscient l’infomació que tens a dins , seràs capaç de resoldre-la. Si la mantens oculta, seguiràs processant la realitat pels mateixos mecanismes d’inhibició, és a dir repetint vells patrons de filtratge i de conducta.

Autopregunta’t , indaga’t esbrina, recull informació sobre tu mateix. NO HO DEIXIS CÓRRER, obre la llibreta i escriu el primer que et passi , :

 • QUÈ M’OMPLE?
 • QUÈ CONSIDERO IMPORTANT?
 • QUÈ EM FA FELIÇ?
 • QUÈ VULL ACONSEGUIR?
 • QUÈ M’HO IMPEDEIX?
 • QUÈ M’HI POT FER ARRIBAR?
 • QUÈ EM FA SENTIR VINCULAT AL MOMENT PRESENT?
 • ON VULL ANAR?
 • ON ESTÀ LA MEVA PAU?
 • ON EM SENTO SEGUR?
 • ON TROBO FELICITAT?
 • ON PUC APORTAR?
 • ON EM SENTO SATISFET?
 • ON EM SENTO ESTABLE?

Carolina Muscatelo Rius

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: